Benvinguts al blog daedro69

En aquest blog farem els treballs de recerca de totes les materies, intentarem acabar el mes rapid posible. El integrans son:
David andrés - Aitor vilchez - Eduard lopez - Robinson martines
________________________________________________________

Materies

dijous, 6 de maig del 2010

Catala

1-A què es refereix el concepte de família lingüística? I el de llengua materna? Digues a quina família lingüística pertany el català i quina és la seva llengua materna.
La concepció que la unitat lingüistico-cultural del domini català permet definir el conjunt com a nació s'aferma a partir de la reneixança , sota denominacions diverses. Entre els propugnadors d'aquesta postura hi ha hagut i hi ha gent de tots els punts del domini lingüístic; percentualment ha tingut i té menys partidaris al Principat que enlloc més; les institucions autonòmiques i els partits polítics majoritaris del Principat han tendit més aviat a donar l'esquena a la resta del domini lingüístic.
El catala es la gengua propia i oficial de la universitat de Barcelona

2-Tenint en compte els conceptes de l’activitat anterior, investiga per què el basc es considera una llengua aïllada.
El basc (en basc euskara o, segons els dialecte, euskera, eskuara,eskara, uskara o üskara), és una llengua aïllada (sense cap relació amb alguna família lingüística coneguda) parlada actualment en bona part de la Comunitat autònoma del País Basc i part de Navarra, a Espanya, i al País Basc del Nord (departament de Pirineus Atlàntics, Aquitània, a França). En l'actualitat la llengua basca es considera la única llengua preindeuropea supervivent en Europa.
Antigament el seu àmbit lingüístic abastà tota Aquitània, La Rioja , i els Pirineus aragonesos i part dels catalans.

3-Què és més antic, el català o el basc?
L'Ibèric seria la única llengua de la Península fins l'arribada dels celtes, dels romans i la consegüent implantació del llatí
El llatí evoluciona cap el català omità. Al començament del segle VIII la Península Ibèrica va ser un únic regne dominat pels visigots. Aquest regnat va desaparèixer amb l'arribada dels arabs.
La Penisula Ibèrica era en gran part arabitzada, llevat de la franja nord, on s'anaven gestant els diferents parlars romànics, entre els quals el català.
Les incipients parles romàniques dels cristians van quedar sota el domini àrab. En aquesta època, el català s'ha anat consolidant com la llengua parlada pròpia dels comtats catalans que els Pirineus configuraven el que denominen Catalunya Vella.
Llavors el més antic seria el basc.
4-L’any 218 aC els romans desembarcaren a Empúries. Explica en què consistí el procés anomenat romanització.
consisteix en haver traspassat, als pobles conquerits, els elements més importants de la civilització romana: la llengua, el dret, la religió... Aquests elements van ser assumits pels pobles dominats i els van fer propis.
Els romans van crear moltes ciutats a l'Occident europeu. És en la ciutat on la gent provinguda dels petits poblats, trobarà un idioma únic, un dret comú, uns recursos culturals, estètics i religosos.

5-Hi hagué una zona de la Catalunya actual on durant segles no hi penetrà la cultura romana. Quines comarques actuals formaven aquesta zona? Quina llengua parlaven els seus habitants?
la regió del nord-est va ser la zona no romanitzada, la resta és la part més extensa de Catalunya, la instal·lació i la influència.
6-Defineix els conceptes de substrat, superstrat i adstrat. En quin apartat situaríem el basc arcaic? Per què?
-substrat: és una llengua que en un territori determinat, és substituida per una altra a conseqüència d'una conquesta o colonització; així, l'Ibèria és substrat del castellà i català.
-superstrat: és una llengua que en un territori determinat s'ha introduït ampliament dins l'àrea d'una altra i, sense arribar a substituir-la, hi ha deixat algunes traces.
-adstrat: és una llengua que determina una influència parcial sobre una altra llengua o dialecte veïns. Aquesta influència és provocada per un període de convivència limitat d'aquesta llengua o dialectes en un mateix territori.El situaria en el apartat de superstrat perquè era una llengua que es parlava a un territori lingüístic i que després de la seva desaparició va deixar petjades importants.

7-Avui en dia trobem, a les zones en què la romanització només va poder imposar-se després de vèncer un llarg procés de resistència, nombrosos topònims d’origen bascoide. Investiga el significat primitiu dels següents topònims i afegeix a la llista dos topònims més i el seu significat. Si a Internet et costra trobar-ho, pots consultar-ho a

Coromines, Joan: Onomasticon cataloniae. Ed. Curial. Barcelona, 1995.

-Arres: lliurades reservant-se les parts la facultat discrecional de desisitir del contracte (Municipi de la Vall d'Aran).
-Besora: família de membres de la qual figuren des del segle X com a vicaris a veguers dels comtes de Besalú al castell de Besora.
-Ascó: Municipi de la Ribera d'Ebre-Benavarri: Municipi de la Ribagorça, centre de la subcomarca de la Baixa Ribagorça.


fet per el aitor