Benvinguts al blog daedro69

En aquest blog farem els treballs de recerca de totes les materies, intentarem acabar el mes rapid posible. El integrans son:
David andrés - Aitor vilchez - Eduard lopez - Robinson martines
________________________________________________________

Materies

dilluns, 5 d’abril del 2010

preguntes de tecnologia




DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA

La Moto Lube:


En 1947 Luis Bejarano fundó Lube-Nsu en Lutxana-Barakaldo. Fue la primera fábrica de motos del España, junto con la compañía Montesa, y desde ella salieron, durante casi dos décadas, millares de motocicletas de la marca Lube.

Anteriormente, a su paso en los años 30 por la factoría Douglas en Bristol (Inglaterra), Luis Bejarano adquirió conocimientos en organización, técnica y fabricación. Al final de su estancia propone a la Douglas la producción de motos en España, incluyendo en el acuerdo la importación de los aceros que entonces no existían en la Península, pero sus planes no fructificaron al entrar la empresa británica en quiebra.

Ya en 1943 había desarrollado seis prototipos de motos a partir de la “Terrot MT 1″ de 100cc. Tres años después nacía la LBM, iniciales de su creador Luis Bejarano Morga, con motor de dos tiempos, 99cc y tres velocidades y en 1947 fabricó la serie “A-99″, evolucionada de la LBM, que llegó a ser líder dentro del mercado nacional.

En 1952, llega a un acuerdo de colaboración con la compañía alemana NSU WERKE AG (actual Audi), que entró a formar parte de la empresa. De esta forma, la marca española comienza a incorporar tecnología punta alemana a sus modelos lo que acentúa aún más su supremacía a nivel nacional en cuanto a producción y venta de motocicletas superando a marcas tan reconocidas como Montesa, Bultaco o Guzzi Hispania.
En esa época, las motos Lube, que, en un principio había sido concebidas como utilitarias destacadas por su robustez y consideradas en muchos lugares de la península como “las motos del pueblo” comienzan a introducir grandes novedades técnicas en el proceso productivo. Aparecen las primeras motos con suspensión telescópica y se incorpora la horquilla “Earles”. En la época dorada de las motos “Renn”, los años sesenta, experimentaron también con la válvula rotativa y la alimentación por doble carburador. Las motos Lube-NSU ya se destacaban a estas alturas por sus altas prestaciones.

Fruto de este desarrollo tecnológico y de esta orientación hacia modelos “sport” la enseña vasca consiguió varios éxitos nacionales de velocidad en las categorías de 100 cc y 125 cc.

Tras un largo periodo de bonanza, en los años sesenta, la crisis económica del sector y el interés de la marca por el sector automovilístico, derivaron en grandes problemas financieros, y Lube-NSU se sumió en una crisis de la que intentaría resurgir creando una nueva gama de la “Renn”. Pero la escasa calidad de ésta última provoca el declive del que no se recuperará hasta su cierre en 1967, dejando en la calle a unos 50 empleados.
En el mes de Noviembre de 2006, la histórica fábrica de motos situada en Lutxana, Barakaldo, de la que en su momento habían salido cerca de 1000 motos al año, quedó reducida a escombros, dando paso a la construcción de 260 viviendas de protección oficial y dejando para el recuerdo aquella nave creada en 1945 y que dos años después entró en producción para dar lugar a la factoría de motocicletas más importante del país.






Durant el viatge per el País Basc (EUSKADI) trobaràs i veuràs innumerables vestigis de la indústria relacionada amb el ferro i altres , la Mineria la Siderometal·lúrgica , la Pesca ...., si tens la oportunitat i t’interessa de fer alguna visita relacionada amb aquests temes aprofitals , no tots els dies tenim aquesta oportunitat.

SANT SEBASTIA (MUSEU CHILLIDA EKU, Hernani)

ZARAUTZ (Mecànica Fresmak , Dulces Reineta)

GETARIA ( Composites )

ZUMAIA (conserves Ortiz)

DEBA- MUTRIKU (Pol.Ind Itziar) ,(Zamak) ,(fresadores , torns, Màquines eina en general)

GERNIKA ( Picasso i la guerra civil)

BILBAO (MUSEU GUGGENHEIM I EL PONT)


Treballs de recerca proposats per el departament de tecnologia. ( Opcions)

El ferro
Alts Forns
Forns elèctrics
Indústria Siderometal·lúrgica Basca.
Indústria Naval , les drassanes. (Museo Marítimo Ría de Bilbao) (Getaria)
Indústria armamentística
La Pesca (Zumaia ,conserves del cantàbric Nardin , conserves Ortiz)
La Moto Lube
Forja Catalana i Siderúrgia Basca ,Relació
El Transport del País Basc, passat , present i futur.
El Transcantabrico
La indústria del cinema (Sant Sebastià)
Ponts de ferro ( Estructures Bilbao)
La bicicleta (BH, Orbea)
Carrosseries d’autocars.
Indústria Tèxtil (Gernika)
El Mon rural
Indústria del plàstic
Electrodomèstics
Indústria Química (Hernani)


Preguntes

1-Què és un alt forn ? On estaven ubicats els alts forns ? Tipus de forns?L'alt forn és la instal·lació industrial on es transforma o treballa el mineral de ferro. Un alt forn típic està format per una càpsula cilíndrica d'acer d'uns 30 m d'alt folrada amb un material no metàl·lic i resistent a la calor, com asbest o rajoles refractàries. El diàmetre de la càpsula disminueix cap amunt i cap avall, i és màxim en un punt situat aproximadament a una quarta part de la seua altura total.



Estan ubicats al pais basc.



2-Quin any varen ser fundades ?
Al primer forn va ser al 1848 a asturias i al 1859 a la felguera.

3-Quantes empreses i quins tipus formaven el grup?
Hi han 3 empreses sidermotel·lúrgiques: Altos Hornos y Fábricas de Hierro y Aceros de Bilbao, La Vizcaya y La Ibera.
4-Quins son els principals productes que fabriquen ?
Combustibles.
5-D’on prové la paraula ferro ?
Es un elelment quimic
6-Desde quan l’home coneix el ferro?
2 o 3 mil.lennis abans de Crist

7-De quins minerals s’obté el ferro ?
L'hematites (Fe2O3), la magnetita (Fe3O4), la limonita (FeO(OH)), la siderita (FeCO3), la pirita (FeS2), ilmenita (FeTiO3), etcètera
8-Elabora un diagrama en blocs on es representin les fases de l’obtenció del ferro?

9-Quines son las propietats físiques i químiques més importants del ferro? Quin es el seu punt de fusió?
1808 K


10-Busca en un diccionari el significat de la paraula acritud
Qualitat d’un metall que ha esdevingut poc mal·leable o trencadís a causa de l’augment de mida dels cristalls.
11-Propietats del ferro , fes una petita descripció?
El ferro pur pot presentar diferents estructures cristal·lines diferents i cadascuna d'elles amb unes propietats determinades. Aquestes estructures s'anomenen varietats al·lotròpiques del ferro i es produeixen en el procés de solidificació.
12-Quins son els aliatges més importants del ferro? Quina diferencia fonamental hi ha? Amb quins percentatges?
Acer i Fosa
Es depen el prosentatge
Un aliatge de ferro és acer si conté un 0.008% i un 1.76% de carboni. si el percentatge és entre un 1.76% i un 6.67%, rep el nom de fosa.




13-Resumeix els avantatges e inconvenients que ofereixen els aliatges en comparació del ferro pur.
Acer baix en carboni. Menys del 0.25% de C en pes
. Acer mig en carboni. Entre un 0.25% i un 0.6% de C en pes. Per a millorar les seves propietats són tractats tèrmicament. Acer alt en carboni. Entre un 0.60% i un 1.4% de C en pes. Són encara més resistents, però també menys dúctils.





14-Explica breument el procés d’obtenció d’un tub de ferro?
L'obtenció de les tuberies s'utilitza exclusivament materia primera, procedent directament de les plantes petroquímiques, lo qual porta incorporades els establiments, antioxidants i negre del llum necesari per ser correcte la transformació.
15-Es pot reciclar el ferro?si Amb quin tipus de forn es pot realitzar?Forns d'acer Es depuren els fums dels forns?Si, els gasos Com ? Les partícules en suspensió resultants de la combustió són sotmesos a un sistema de depuració que reté les partícules sòlides i determinats contaminats gasosos abans de ser emesos a l'atmosfera a través d'una xemeneia. Finalment els gasos ja depurats són emesos per la xemeneia.




fet per el aitor