Benvinguts al blog daedro69

En aquest blog farem els treballs de recerca de totes les materies, intentarem acabar el mes rapid posible. El integrans son:
David andrés - Aitor vilchez - Eduard lopez - Robinson martines
________________________________________________________

Materies

dilluns, 31 de maig del 2010

Matemàtiques

Veure Taula

(Clicar el link per mirar la Taula)

Descargar: http://www.mediafire.com/?mrjmzhj4wqn



Fet per: David Andrés

,

Angles




Clicar el link per reproduir la presentació
Descargar: http://www.mediafire.com/?odz3qimfjjy

Fet per: David Andrés
,

dijous, 20 de maig del 2010

Plastica

Plastica

DEPARTAMENT DE PLÀSTICA:

Propostes de treball bàsiques a escollir.
1.- El museu Guggenheim de Bilbaoa) Autor de l’edifici. Petita biografia.
b) Història del museu . Evolució , tipus de museu, exposicions permanents i itinerants.
c) Descripció de l’edifici : disseny, formes, materials, etc...
d) Descripció dels espais exteriors al museu, les seves escultures.
2.- Eduardo Chillida i el museu Leku.a) Biografia de E. Chillida. Obres , estil .
b) Història i descripció del museu Leku.
c) El peine del viento.
d) Tria unes quantes de les seves escultures , analitza i compara les seves formes.Propostes de treballs complementaris o d’ampliació.
1.- Frank O. Gehry (arquitecte del Guggenheim )
a) Biografia. Trajectòria arquitectònica, obres, disseny, formes i materials que utilitza.
b) Significat i relacions amb la natura i la geometria de les seves obres.
c) Altres museus Guggenheim del mateix autor.
d) Altres edificis a Espanya . Bodegues de la Rioja.
2.- Història i evolució de l’arquitectura.
a) Evolució d’estils, formes i materials : pedra, ceràmica ferro, formigó, vidre, alumini ,etc.
b) L’arquitectura d’avui.
c) Busqueu tres edificis a Barcelona que us agradin i feu-ne una breu descripció.

Treball durant el viatge.Reportatge fotogràfic de : l’edifici Guggenheim, el puente colgante i les escultures de Chillida.Els que no van de viatge que facin el mateix buscant les fotos a Internet i posant una petita explicació a cada una.


1-
a)Joaquin Verdaguer

b)A partir de la creació del primer museu amb caràcter públic, a finals del segle XVIII, s'intenta analitzar el concepte de museu com una realitat dinàmica que es va desenvolupant prou nostres dies. En l'actualitat, es dóna una forta crisi d'identitat dins de la institució museística, els llits s'hauran d'anar definint en les noves polítiques culturals que aposten per la protecció, conservació i defensa del patrimoni mundial.

c) L'arquitectura és l'art de projectar o construir edificis i d'altres estructures físiques. Una definició més ampla també inclouria el disseny de tot l'ambient o entorn construït: des de l'urbanisme, passant pel disseny urbà, fins el disseny de mobles. És una de les sis belles arts. Determinats edificis o altres construccions són percebuts com a símbols culturals i polítics i en algunes ocasions com a obres d'art, ja que poden ser considerats primàriament en funció de la seva forma o estructura sensible o de la seva estètica.

El disseny arquitectònic és impulsat principalment per la manipulació creativa de la massa, l'espai, el volum, la textura, la llum, els materials, els plànols, i els elements pragmàtics, com ara els costos, la construcció i la tecnologia, per tal d'assolir un fi que és estètic, funcional i, sovint, artístic. Això distingeix l'arquitectura de l'enginyeria, la qual s'impulsa principalment per la manipulació creativa dels materials i les formes, en recórrer als principis científics i matemàtics.

d)Les escultures, en què predomina el ferro i la pedra, són una representació de la vegetació i el medi natural

Un dels tres del seu gènere existents al món, el museu té per títol: “L’home, la seva motivació i el seu destí”. Destaca el monòlit central. Així mateix conté una interessant col·lecció botànica.

2-

a)Figura clau de les arts plàstiques espanyoles del segle XX Finalitzada la seva etapa escolar, amb 19 anys es trasllada a Madrid per començar la carrera universitària d'Arquitectura. Adquireix gran reputació com a porter de futbol de la Real Sociedad. Quatre anys més tard una lesió l'obliga a abandonar el futbol. També interromp els seus estudis d'Arquitectura. Continua residint a Madrid i assisteix a classes de dibuix a una acadèmia privada. Comença a fer escultures. L’any 1948 es trasllada a París per a dedicar-se a l’escultura. L’any 1950 exposa la seva obra per primer cop a París. Fou un dels artistes més premiats en vida.

b)El museu Chillida-Leku, mostra la trajectòria escultòrica de l'autor, Eduardo Chillida, durant 50 anys. Situat a uns 15 kilòmetres de Donostia, és un parc d'escultures a l'aire lliure, on s'exposa una col·lecció que l'escultor Eduardo Chillida ha guardat durant anys i on es plasma de manera perfecta la seva visió de la forma, de l'espai i el temps acumulat. El Chillida-Leku és un espai que compta amb un jardí de 12 hectàrees, arbrat, en el que al llarg de disset anys s'han anat col·locant unes 40 peces de grans dimensions, la majoria de ferro i granits. En el museu es pot veure el tema de la forma oberta i la forma tancada o que s'obre en el seu interior i el seu exterior, l'espai buit, dimensionat per espais no creats, un buit com el silenci i la resistència que troba. Així, defineix l'escultura com a forma d'acció.

c)El Peine del Viento XV (comunament conegut com Peine del Viento o El Peine del Viento, i erròniament com Peine dels Vents) és un conjunt d'escultures d'Eduardo Chillida sobre una obra arquitectònica de l'arquitecte basc Luis Peña Ganchegui, i probablement la seva obra més important i coneguda. Es troba situat en un extrem de la badia de la Concha, al final de la platja d'Ondarreta, a Sant Sebastià, País Basc. Està compost per tres escultures d'acer, incrustades en unes roques que donen al mar Cantàbric, les onades les assoten.





d)Es troba situat a una antiga pedrera del Coll, al vessant sud del Turó de la Creueta del Coll. Actualment és un lloc de trobada i de lleure per als barris del voltant.

S'hi pot accedir pel Pg. de la Mare de Déu del Coll o pel carrer de Castellterçol. Si s'hi entra pel primer accés ens donarà la benvinguda un alt monòlit de ferro, l'Escultura, d'Ellsworth Kelly. Al radere ens trobem amb una gran plaça de 6.000 m2 envoltada d'un bon nombre d'arbres i on hi ha jocs infantis, taules de ping-pong i una cistella de bàsquet.







FET PER: EDUARD

dilluns, 17 de maig del 2010

castella

  • Investigar i prendre nota de quins diaris d’àmbit local es publiquen a Sant Sebastià i a Bilbao en castellà i en basc.
  • Que comprin un exemplar d’un d’aquests diaris en castellà i n’analitzin els continguts ( seccions)


    Els alumnes que es queden a l’IES poden fer el mateix, consultant “ Periódicos del País Vasco” per Internet.

-
1-diariobasco
2-Berria
3
-Gara
4-ADN Bilbao
5-20 minutos bilbao
6-Deia


-
Portada=Madrazo anuncia su dimisión como presidente de EB
Noticias=
«Es posible pero no fácil acortar el tiempo de espera para operarse»
Deportes=
A un paso del ascenso
Economia=
Cataluña lanza su plan de austeridad para ahorrar hasta 1.700 millones de euros en 2010.
Mas actualidad=
Urkullu: «Si Zapatero sigue así, será inevitable el adelanto electoral»
Gente y TV=
Alemania gana Eurovisión en una gala marcada por un espontáneo
Ocio=
Tren de La Robla. 'El hullero' hace turismo
Participa=
Ganadores de una camiseta oficial de Guinness
Blogs=
Ogier lidera el triplete de Citroen en Portugal


FET PER: EDUARD

dijous, 6 de maig del 2010

Catala

1-A què es refereix el concepte de família lingüística? I el de llengua materna? Digues a quina família lingüística pertany el català i quina és la seva llengua materna.
La concepció que la unitat lingüistico-cultural del domini català permet definir el conjunt com a nació s'aferma a partir de la reneixança , sota denominacions diverses. Entre els propugnadors d'aquesta postura hi ha hagut i hi ha gent de tots els punts del domini lingüístic; percentualment ha tingut i té menys partidaris al Principat que enlloc més; les institucions autonòmiques i els partits polítics majoritaris del Principat han tendit més aviat a donar l'esquena a la resta del domini lingüístic.
El catala es la gengua propia i oficial de la universitat de Barcelona

2-Tenint en compte els conceptes de l’activitat anterior, investiga per què el basc es considera una llengua aïllada.
El basc (en basc euskara o, segons els dialecte, euskera, eskuara,eskara, uskara o üskara), és una llengua aïllada (sense cap relació amb alguna família lingüística coneguda) parlada actualment en bona part de la Comunitat autònoma del País Basc i part de Navarra, a Espanya, i al País Basc del Nord (departament de Pirineus Atlàntics, Aquitània, a França). En l'actualitat la llengua basca es considera la única llengua preindeuropea supervivent en Europa.
Antigament el seu àmbit lingüístic abastà tota Aquitània, La Rioja , i els Pirineus aragonesos i part dels catalans.

3-Què és més antic, el català o el basc?
L'Ibèric seria la única llengua de la Península fins l'arribada dels celtes, dels romans i la consegüent implantació del llatí
El llatí evoluciona cap el català omità. Al començament del segle VIII la Península Ibèrica va ser un únic regne dominat pels visigots. Aquest regnat va desaparèixer amb l'arribada dels arabs.
La Penisula Ibèrica era en gran part arabitzada, llevat de la franja nord, on s'anaven gestant els diferents parlars romànics, entre els quals el català.
Les incipients parles romàniques dels cristians van quedar sota el domini àrab. En aquesta època, el català s'ha anat consolidant com la llengua parlada pròpia dels comtats catalans que els Pirineus configuraven el que denominen Catalunya Vella.
Llavors el més antic seria el basc.
4-L’any 218 aC els romans desembarcaren a Empúries. Explica en què consistí el procés anomenat romanització.
consisteix en haver traspassat, als pobles conquerits, els elements més importants de la civilització romana: la llengua, el dret, la religió... Aquests elements van ser assumits pels pobles dominats i els van fer propis.
Els romans van crear moltes ciutats a l'Occident europeu. És en la ciutat on la gent provinguda dels petits poblats, trobarà un idioma únic, un dret comú, uns recursos culturals, estètics i religosos.

5-Hi hagué una zona de la Catalunya actual on durant segles no hi penetrà la cultura romana. Quines comarques actuals formaven aquesta zona? Quina llengua parlaven els seus habitants?
la regió del nord-est va ser la zona no romanitzada, la resta és la part més extensa de Catalunya, la instal·lació i la influència.
6-Defineix els conceptes de substrat, superstrat i adstrat. En quin apartat situaríem el basc arcaic? Per què?
-substrat: és una llengua que en un territori determinat, és substituida per una altra a conseqüència d'una conquesta o colonització; així, l'Ibèria és substrat del castellà i català.
-superstrat: és una llengua que en un territori determinat s'ha introduït ampliament dins l'àrea d'una altra i, sense arribar a substituir-la, hi ha deixat algunes traces.
-adstrat: és una llengua que determina una influència parcial sobre una altra llengua o dialecte veïns. Aquesta influència és provocada per un període de convivència limitat d'aquesta llengua o dialectes en un mateix territori.El situaria en el apartat de superstrat perquè era una llengua que es parlava a un territori lingüístic i que després de la seva desaparició va deixar petjades importants.

7-Avui en dia trobem, a les zones en què la romanització només va poder imposar-se després de vèncer un llarg procés de resistència, nombrosos topònims d’origen bascoide. Investiga el significat primitiu dels següents topònims i afegeix a la llista dos topònims més i el seu significat. Si a Internet et costra trobar-ho, pots consultar-ho a

Coromines, Joan: Onomasticon cataloniae. Ed. Curial. Barcelona, 1995.

-Arres: lliurades reservant-se les parts la facultat discrecional de desisitir del contracte (Municipi de la Vall d'Aran).
-Besora: família de membres de la qual figuren des del segle X com a vicaris a veguers dels comtes de Besalú al castell de Besora.
-Ascó: Municipi de la Ribera d'Ebre-Benavarri: Municipi de la Ribagorça, centre de la subcomarca de la Baixa Ribagorça.


fet per el aitor